http://artdombg.com/
contact
ИМАШ ВЪПРОС? ОБАДИ НИ СЕ

0876 558 339
Български  Български

Каква е разликата между ателие и апартамент?

Жилището е: съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.

Ето накратко изискванията за апартамент на ЗУТ и Наредба №7:

 • да има самостоятелен вход;
 • да има най-малко едно жилищно помещение;
 • да има кухня или кухненски бокс;
 • да има баня-тоалетна;
 • да има  складово помещение.  То може да бъде в жилището или извън него: мазе, таван или килер;
 • да не е с изложение изцяло на североизток, северозапад или север;
 • светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради трябва да бъде най-малко 2,60 м;
 • жилищните помещения в подпокривното пространство на жилищни сгради трябва да имат светла височина най-малко 2,30 м в 50% от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част;
 • да имат комини в дневните и в кухните;
 • стаите и кухните трябва да имат прозорци;
 • площта на прозорците за дневни да е най-малко 1/6 от площта на помещението;
 • площта на прозорците  за спални, кухни и кабинети да е най-малко  1/7 от площта на помещението;
 • при горно осветление или при осветление в наклонени плоскости размера на прозорците може да се намали с до 30 на сто;
 • да нямат спални непосредствено до асансьорни шахти, сметопроводни и други помещения или пространства с източници на шум и вибрации, по-големи от пределно допустимите съгласно хигиенните норми;
 • входните преддверия в жилищата да бъдат с минимална широчина 1,3 м;
 • коридорите да бъдат с минимална широчина 0,9 м;
 • да е надземно.


Всички тези изисквания важат за новопроектирани жилища (апартаменти) и трябва да се спазят, ако правите проект за преустройство и смяна на предназначението на ателие в апартамент.

 

Picture


Ателието е нежилищно помещение и служи за индивидуална творческа дейност.
Ето и накратко изискванията към ателие:

Ателиетата трябва да имат самостоятелен санитарен възел, няма други изисквания.

Дотук нещата звучат логично, но много често на пръв поглед изглежда, че имате всички помещения и изложение, изискващи се за апартамент, а по документи сте купили ателие? Или пък имате по документи апартамент, но се чудите къде ви е изчезнало мазето?

А защо изобщо има ателиета и апартаменти?

 


Паркоместа
Това е основната причина да има много ателиета. Има изисквания за необходимия брой паркоместа за жилищни блокове: 1 брой на жилище и 10% допълнителен  брой на местата за посетители. Няма описани изисквания за паркоместа към ателие. В последствие МРРБ се усети и с писмо-указание от края на 2006г. започна да изисква и по едно паркомясто за ателие.

Това не е изискване да имате личен гараж или паркомясто  като придатък към апартамента, а общо изискване да бъдат осигурени необходимият брой паркоместа за жилищния блок в рамките на парцела. Дали ще бъдат гаражи на партера, гаражи или паркоместа в подземен паркинг, открит паркинг в парцела или комбинация е въпрос на конкретно решение за всяка сграда. С архитектурния проект трябва да се докаже, че са осигурени, за да се получи разрешение за строеж.
Така апартаментите, за които не могат да се осигурят паркоместа стават ателиета още на проект. Това е основната причина наглед пълноценни апартаменти да се водят по документи ателиета.

 


Склад
Всяко жилище (апартамент) трябва да има склад. Това може да е мазе, таван или килер в самото жилище.

Световни посоки
Не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север. Това не е често срещана причина, но все пак в редки случаи, при парцели с много лошо изложение наистина има апартаменти, за които е невъзможно да се спази това изискване и те стават ателиета. Дори и при такива апартаменти с лошо изложение, ако архитектът намери начин само един малък прозорец или врата за тераса да е с различно изложение от северно (С, СЗ, СИ) позволява да бъде официално апартамент.

Височина
Към жилищата има минимални изисквания за светла височина, към ателиетата няма. Същевременно всяка сграда е ограничена с максимална височина и нивото на терена. В подпокривните етажи не винаги остава достатъчно светла височина за жилища (апартаменти) – затова там има ателиета.


Правни, данъци и други разлики

 • ако апартамента се декларира като основно жилище, данъкът се намалява с 50 %. За ателиета няма облекчения;
 • ако за вас и членовете на семейството ви, апартамента е единствено жилище, не може да ви го отнеме съдя изпълнител и да ви оставят на улицата. Правния термин е: несеквестируемо, но ако имате ипотека и кредит към банка несеквестируемост не важи. Несеквестируемост не важи за ателие;
 • нямате право на административен адрес (адресна регистрация) в ателие. Въпреки, че много хора имат такава регистрация в ателие, по закон нямате право и сега режима е затегнат спрямо предни години;
 • според семейния кодекс ателието не е семейно жилище;
 • възможно е да се развали сделка, ако са ви продали апартамент или жилище, но той не отговаря на всички архитектурни норми за да бъде апартамент;
 • възможно е да ви откажат монтиране на двутарифен електромер (дневна/нощна) за ателие, защото не сте жилище;
 • ако сте собственик на ателие, може да получите определени предимства при спорове за наследство, развод и др. Например ако другата страна притежава жилище (апартамент), а вие само ателие имате предимство, защото нямате  жилище.


Мога ли да живея в ателие?

Това е въпросът, който най-много притеснява хората притежаващи ателиета. Въпреки, че определението за жилище включва "за задоволяване на жилищни нужди", това че живеете в ателието и го ползвате за задоволяване на жилищни нужди не го прави жилище (апартамент).

Реално може да живеете там, няма забрана да творите в ателие или работите денонощно в офиса, нама как да се докаже, че живеете там.

Възможно ли е преустройство и промяна на предназначението от ателие в апартамент?
Да. Не е необходимо и съгласие от съседи или общо събрание. Но трябва да се докаже с архитектурния проект, че ателието отговаря на всички изисквания за апартамент. Докато винаги може да се изгради допълнителна ниша-гардероб за склад във всяко ателие, то най-скъпо е да се осигури паркомясто.

Как да изберем брокер на имоти? 12-02-2016

Брокери От американската Национална асоциация на брокерите на имоти съветват клиентите да проведат предварителни интервюта с брокери още

Наемът за една гарсониера във Варна стига за 2 в Пловдив 21-10-2014

Вила Максималният месечен наем за панелна гарсониера във Варна е над 2 пъти по-висок, отколкото в Пловдив. Това показва статистиката на сайта за недвижими имоти www.imoti.net. В момента най-високата оферта за наемане на едностаен в морската столица е за обзаведено жилище в елитния кв. "Чайка", за което се искат 300 евро месечно. още

Българи и румънци с най-много собствени жилища 18-07-2014

В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката му, има в Румъния – 97%, и България – 95%. Това сочат данни за жилищния фонд на Евростат. още